În afară de obiceiurile zilnice sănătoase pe care le practicăm pentru a ne atinge obiectivele există şi obiceiuri sănătoase pe care nu le practicăm. Dacă vrei un corp sănătos şi plin de energie poţi fi în obiceiul de a-ţi face zilnic duş, dar poţi să nu fi în obiceiul de a bea zilnic 3 litri de apă sau poţi să nu fi în obiceiul de a dormi zilnic 8 ore pe noapte. Dacă vrei independenţă financiară poţi fi în obiceiul de a-ţi crea surse de venit, dar poţi să nu fi în obiceiul de a-ţi gestiona corect banii. Ia orice domeniu important al vieţii tale şi o să regăseşti această pereche de obiceiuri „le practici” – „nu le practici”.

Toate aceste obiceiuri, atât cele sănătoase (practicate sau ne-practicate) cât şi cele nesănătoase, au un efect cumulativ, efect care se manifestă în rezultate spectaculoase ”peste noapte” DAR … după foarte multe nopţi de practică. Este ceea ce se numeşte „Legea Efectului Compus”.

Câteva considerente pe marginea acestei Legi:

1. TOATE obiceiurile te duc în „efect compus”.
Obicei nesănătos:
Ai putea crede că dacă bei o bere pe zi nu e mare lucru. Hai să facem calculele pentru 3 ani: 430 kcal/sticlă x 365 zile x 3 ani = 470.850 kcal. 470.850 x 0,129 Kg/1000 kcal = 60,94 Kg! În 3 ani.
Să presupunem că prin activitatea fizică zilnică consumi caloriile pentru 45-50 de kg în această perioadă. Rămân încă 10-15 kg care se acumulează brusc.
Obicei sănătos:
Te trezeşti mai devreme şi citeşti 30 de minute în fiecare zi dintr-o carte care te inspiră sau te uiţi la un DVD cu un seminar sau asculţi în maşină 30 de minute dintr-un CD cu strategii despre afacerea ta. Hai să facem calculele pentru 3 ani: 30 min/zi x 365 zile x 3ani = 547,5 ore. 547,5 : 24 = 22 de zile întregi sau 66 de zile de câte 8 ore de studiu!
2. NU EXISTĂ obicei care să te ţină în zona de „platou”. Ai auzit ceva de genul „a păţit infarct la 45 de ani deşi nu l-a durut nicio măsea toată viaţa lui”?. S-a întâmplat pentru că fie A PRACTICAT un obicei nesănătos, fie NU A PRACTICAT un obicei sănătos, dar de bază. Când auzi că cineva a păţit un lucru super-neplăcut „peste noapte” sau „de azi pe mâine”, fii convins că sunt multe „nopţi” în spate în care fie a făcut ceva incorect fie nu a făcut un lucru de bază. La fel şi cu succesele „peste noapte” – sunt rezultatul unor multe „nopţi” de făcut lucruri mici, simple dar făcute constant.


3. Un lucru important de știut despre această Lege este că LEGEA EFECTULUI COMPUS ÎŞI FACE EFECTUL DOAR LA CAPĂTUL PERIOADEI.

Cele 10-15 kilograme în greutate se vor manifesta brusc doar la capătul celor 3 ani. Până atunci nu vei avea niciun semn exterior. Efectul instruirii a câte 30 de minute pe zi va apărea doar la capătul celor 3 ani sub forma unei oportunităţi, a unei afaceri etc.

După ce iese din pământ de bambus rămâne timp de 5 ani la dimensiunea de 20-30 de centimetri. În anul al cincilea creşte brusc 5 metri. Bambusul a avut nevoie de 5 ani ca să-şi construiască o rădăcină care să reziste apoi zeci de ani la toate furtunile.

Dacă ai avea de ales între un cent care îşi dublează valoarea în fiecare lună sau suma de 3.000.000 EUR ce ai alege? Dacă ştii povestea, vei alege centul „magic”. Pentru că la capătul a 31 de luni acest cent îţi va aduce 10.737.418,24 EUR. Da, dar în luna a 20-a aveai doar 5.243 EUR. Prietenul tău care ar fi ales 3.000.000 EUR ar fi râs de tine  pentru că după aproape 2 ani de frustrări ai doar 5.000 EUR (Exemplu luat din cartea „The compound effect” – Darren Hardy).

4. Foarte puțini aplică această lege în viața lor pentru că suntem bombardaţi zilnic cu mesaje care ne promit fericirea pentru „6 rate fără dobândă”. A fost nevoie poate de 10-20 de ani ca o persoană să ajungă supraponderală şi crede că peste noapte prin operaţia minune sau prin pastila minune o să ajungă la greutatea ideală. Ţi-a luat ani buni să ajungi super-îndatorat şi crezi că dacă înveţi strategia de investiţie X sau urmezi cursul Y o să fii cel puţin pe zero în 2 săptămâni. Nu merge. Natura nu funcţionează în felul acesta.

5. Vestea bună e că dacă vrei să atingi un anumit rezultat în viaţa ta nu trebuie să faci eforturi supra-omeneşti. E NEVOIE DOAR DE LUCRURI SIMPLE CARE TREBUIE FĂCUTE ÎN FIECARE ZI.

Ia-ţi în fiecare zi un obicei „sănătos” pe care să-l introduci în viaţa ta zilnică. Exersează-l timp de 30 de zile şi apoi el va deveni automatism. Cum te simţi când nu te speli pe dinţi? Corpului tău nu-i pasă că 2 sau 3 zile nu te-ai spălat pe dinţi, pentru că chiar nu contează pentru sănătatea ta, dar pentru că la tine e deja automatism te vei simţi neplăcut dacă o zi îţi scapă.

Vrei să fii liber financiar? Pune în fiecare zi bani în puşculiţa de „Libertate financiară” (vezi workshop-ul „Trezeşte banii din viaţa ta!” – www.liviupasat.rowww.liviupasat.ro). Exersează acest obicei 30 de zile până când devine automatism, apoi treci la obiceiul următor: monitorizeză-ţi cheltuielile. Peste 30 de zile treci la obiceiul următor: împarte-ţi banii conform sistemului lui T.Harv Ecker (vezi „Secretele minţii de milionar”). Fă lucrurile astea în fiecare zi timp de 5 ani şi peste 5 ani BUM! eşti liber financiar.

Vrei să ai un corp sănătos şi plin de energie? În primele 30 de zile învaţă să respiri corect. În următoarele 30 de zile monitorizeză-ţi alimentaţia. Şi tot aşa …

Alege un domeniu în care vrei să ai succes, vezi care sunt obiceiurile pe care le practică cei care au ceea ce vrei tu şi transpune-le încetul cu încetul în viaţa ta.

ÎNSĂ … aici apare altă provocare. Am fost învăţaţi să copiem ceea ce FAC cei care au succes. Fatal error! – vorba calculatorului. Pentru că prima dată trebuie să copiezi cum GÂNDESC cei care au succes.

Am citit o poveste despre un călăreţ de rodeo care dorea să devină profesionist. Şi s-a dus la un călăreţ de rodeo profesionist să se instruiască. Şi, de unde se aştepta să fie urcat pe cal şi învăţat tehnica X sau tehnica Y, i-au fost date cărţi şi filme despre călăreţii de rodeo profesionişti, a fost invitat la întâlniri cu călăreţi de rodeo profesionişti. Curiozitatea lui a primit răspunsul de la instructor peste câteva luni „Înainte de toate e nevoie să ştii cum gândeşte, ce simte, cum vede lumea un călăreţ de rodeo profesionist”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 răspunsuri

Lasă un răspuns

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Articole relevante

BLOG

Sistemul bate talentul

Ce legătură este între principiile pe care le prezint în proiectul „Atrage Abundenţa în Viaţa Ta!” şi show-urile „X-Factor” şi „Vocea României”? Ideea principală în

Read More »