Ca și tine, am crescut cu fraza ”Învață din greșelile tale”. Dar chiar e sănătos acest lucru?
Am avut revelația lucrurilor pe care o să le împărtășesc în continuare ascultându-l pe Hale Dwoskin creatorul și promotorul metodei Sedona. Fraza pe care el a spus-o și care a înflorit în mintea mea ca floricelele în cuptorul cu microunde a fost ”Atunci când vrei să înțelegi ce s-a întâmplat te pregătești, fără să-ți dai seama, să repeți greșeala sau întâmplarea respectivă”. Și în acel moment bucăți separate de informație au căpătat sens pentru mine.
Te întreb pe tine, așa cum i-am întrebat zilele astea pe cei cu care am stat de vorbă:
”Ți s-a întâmplat să analizezi situații în care ai greșit sau situaţii în care lucrurile nu au mers așa cum ai vrut tu cu scopul de a înțelege ce (ți)
s-a întâmplat?”.
DA.
”De ce ai făcut asta?”
De fiecare dată am primit același răspuns:
”Ca să nu mai repet acea situație”.
Te întreb pe tine, așa cum i-am întrebat și pe ei:
”Care e cuvântul cheie în răspunsul de mai devreme?”
REPET.
Și acum să punem piesele împreună. Atunci când analizezi o situație reiei din nou și din nou filmul acelei situații și retrăiești din nou și din nou emoțiile negative. Printr-o combinație de REPETIȚIE și IMPACT EMOȚIONAL subconștientul tău va fi impregnat cu imaginea și emoțiile asociate acelui eveniment care s-a întîmplat și care nu ți-a convenit. Practic tu aplici – fără să-ți dai seama – o tehnică de impregnare a subconștientului cu o imagine care se va materializa în realitatea ta.
Așa cum știi, orice imagine din subconștient se manifestă în realitatea ta (am descris asta în articolul Liberul arbitru – realitate sau iluzie) și ca urmare, acea întâmplare neplăcută se va manifesta din nou și din nou în realitatea ta din momentul în care s-a ”solidificat” în subconștientul tău,
Adaugă la asta și faptul că tu îți impregnezi subconștientul și cu cuvântul REPET asociat acelei întâmplari (”Nu vreau să REPET situația”). Subconștientul nu cunoaște negația. Vrei un exemplu? În următoarele secunde te rog să NU te gândești la un crocodil în bikini. Ce ți-a venit în minte? Un crocodil în pantaloni scurți? Bineînțeles că nu ți-a venit în minte un crocodil în pantaloni
scurți, ci unul în bikini.
Acest mecanism de funcționare al subconștientului este și explicația pentru care foarte multe persoane manifestă în viața lor opusul a ceea ce își doresc pentru că își formulează intențiile/obiectivele cu imagini ”negative”. Ai auzit persoane care spun că vor să scape de sărăcie/datorii? Sau că vor să câștige bani cât să nu mai aibă grija zilei de mâine? Sau că vor să scape de durerile de spate? Care crezi că sunt imaginile pe care le trimit către subconștient? Exact: sărăcie/datorii, grija zilei de mâine, dureri de spate – ceea ce înseamnă că vor avea parte din nou și din nou de aceste lucruri.
La cele de mai sus se mai adaugă un lucru.
Așa cum arată Tor Norretranders în cartea sa ”Iluzia utilizatorului” noi procesăm doar 16 biți de informație/secundă dintr-un total de 11.000.000 de biți de informație/secundă pe care îi primesc simțurile noastre.
Dacă nu ești familiarizat cu definiția cuvântului bit nu te impacienta. Uită-te la diferență: primești 11.000.000/secundă, procesezi 16/secundă. În condițiile astea ce poți spune despre acuratețea interpretării realității? E ca și cum ai vedea 2 piese dintr-un puzzle de 1000 de piese și ai spune că doar cu aceste 2 piese poți desena imaginea din care ele fac parte.
Pentru că mintea conștientă=ego-ul tău vrea să aibă controlul (mintea conștientă are rolul de a asigura supraviețuirea fizică a organismului și atunci lucrează cu totul diferit față de mintea subconștientă) știi ce va face? O SĂ COMPLETEZE CU CE CREDE DE CUVIINȚĂ, adică cu presupuneri și înțelesuri fabricate care să ”îmbrace” într-o poveste cu sens cei 16 biți. Cu alte cuvinte, povestea memorată de mintea conștientă are doar 16 biți cu informație reală, restul de 10.999.948 biți sunt cu informație falsă.
Situație: unul din colegii tăi vorbește pe un ton ridicat. Informația pură, măsurabilă şi fără înțelesuri este: viteza vocii (cuvinte/secunda), volumul vocii (decibeli), cuvinte rostite, ritm, temperatura aerului, starea de sănătate a acelui coleg, ora la care a ridicat vocea, timpul cât a vorbit cu voce ridicată șamd. Posibilele tale interpretări: ”E nervos pe mine”, ”E nervos pe șef”, ”A avut o problemă acasă și acum se descarcă la serviciu”. În funcție de aceste povești (și niciuna dintre ele nu-i adevărată pentru că de fapt el repeta rolul pentru trupa de teatru în care activează în timpul liber) tu îți vei crea strategii diferite de a te comporta în relația cu el.
Acum extinde această situație la evenimente cu implicație emoțională mult mai puternică în care ai fost implicat(ă): cearta cu partenerul/partenera, cearta cu părinții, cearta cu copilul, eșecul într-o relație, eșecul într-o afacere, starea ta de sănătate.
Analiza acestor evenimente cu scopul de învăța lucruri care să te ajute în a nu mai repeta situația înseamnă DOAR că vei crea povești ne-adevărate în timp ce te pregătești să repeți acea experiență.
În timp ce pregăteam acest articol am primit un e-mail ca abonat al site-ului lui Eckhart Tolle. Am zâmbit citind cele de mai jos:
If your mind carries a heavy burden of past, you will experience more of the same. The past perpetuates itself through lack of presence. The quality of your consciousness at this moment is what shapes the future.
Eckhart Tolle
Dacă mintea ta cară o povară grea din trecut vei experimenta şi mai mult acea povară. Trecutul se perpetuează pe el însuşi prin lipsa de prezenţă. Calitatea conştienţei tale din acest moment îţi modelează viitorul.
Eckhart Tolle
Şi în acest fel a venit şi răspunsul la întrebarea naturală „Şi care e alternativa în a merge mai departe cu acţiunile care trebuie?”
Când eşti prezent în clipa de ACUM atunci pasul următor corect ţi se revelează prin inspiraţie Divină.
Poţi accede la această inspiraţie practicând câteva metode simple: respiraţia, rugăciunea, ho’oponopono, EFT. Cred că în curând o să includ şi metoda Sedona în lista de recomandări.
Alte sugestii?
5 răspunsuri
Intr-adevar ai descris aici si o parte din biasurile si erorile clasice ale mintii, descrise in psihologia sociala…..iar un prim pas este sa constientizam asta. Urmatorul pas se refera la ce metode putem aplica….
Am gasit in articolul tau raspunsul la intrebarile mele legate de trecut, de greseli, la “de ce-urile” cu care se joaca mintea mea. Cu siguranta, daca mi-as ocupa mintea mai putin cu gasirea raspunsurilor la aceste intrebari si mai mult cu una din metodele enumerate de tine (respiratie, rugaciune, EFT, ho’oponopono) lucrurile ar sta mult mai bine. Asa ca, Florin, ITI PROMIT CA ASTA VOI FACE! Multumesc mult pentru ca ma inspiri!
As completa cu CE CRED EU DE CUVIINTA, dar as risca sa am doar 20 % dreptate :P. Mult succes si mulmumesc pentru informatie.
Draga Florin,
Desi este un cliseu, asta simt sa iti transmit si asta si fac. Iti multumesc mult pentru ca mi-ai readus aminte, intr-un mod atat de practic si la obiect, cat de nefolositoare este melancolia, intoarcerea in trecut, afirmatiile ce pleaca dintr-o minte plina de ganduri, si de ce nu, si de vina, afirmatii ca: “Of, hai sa vedem ce am gresit”!. Cat de frumos este sa fi in prezent, sa te bucuri de el cu tot sufletul, sa il strangi in brate, sa il binecuvantezi si sa multumesti plin de iubire, ca EXISTA!
Cu toata stima, cu tot respectul, te salut si iti doresc tot prezentul din lume!
Cu mare drag :).