Scriam într-un articol mai vechi că dacă o problemă nu poate fi redusă la Regula de 3 simplă atunci această problemă nu poate fi rezolvată.
În week-end-ul care tocmai a trecut am primit această rezolvare simplă la una din problemele pe care le-am întâlnit pe vremea când eram trainer: cum să faci faţă ca angajat sau ca manager într-o lume care se vrea reglementată de proceduri şi de modele de funcţionare dar în care, atunci când intri în interiorul ei, realizezi că ordinea e doar o iluzie.
Acest articol e pentru tine indiferent dacă lucrezi într-o firmă mare (corporaţie) sau într-o firmă cu puţini angajaţi, indiferent că eşti într-o poziţie managerială sau nu, indiferent că eşti proprietar de afacere sau doar angajat.
Ca să vezi splendoarea simplităţii soluţiei de care vorbeam mai sus dă-mi voie să-ţi prezint întâi problema.
Imaginează-ţi că tocmai ai ajuns într-o poziţie care necesită abilităţi de manager.
Primul lucru pe care ar trebui să-l ştii este ce cunoştinţe şi ce abilităţi noi ai nevoie ca să faci faţă acestei noi situaţii. Dacă eşti într-o corporaţie vei fi trimis la un training în care vei vedea că există cel puţin 3 modele de manageri, din care eu îmi mai aduc aminte două: manager de tip Fayol şi manager de tip Mintzberg. Prima dată trebuie să identifici care dintre ele ţi se potriveşte. Şi de cele mai multe ori îţi dai seama că ai cîte ceva din toate. Apare prima confuzie.
Apoi, pentru că ai oameni cu care lucrezi, trebuie să înveţi teorii motivaţionale, ca să ştii cum să îi abordezi. Şi aici avem din plin: celebra piramidă a lui Maslow, teoria bi-factorială a lui Hertzberg, teoria aşteptărilor a lui Vroom, teoria X-Y, teoria celor 8 factori motivatori (şi am numit doar câteva).
Apoi, ca să fii eficient, trebuie să cunoşti principiul lui Paretto.
Ca să ai o echipă eficientă trebuie să ştii că, în conformitate cu teoria Belbin, e nevoie de 8 roluri în echipă care trebuie îndeplinite şi trebuie să ştii cine din echipă are aceste roluri.
Pentru că ai şedinţe cu şeful direct trebuie să ştii ce orientare comportamentală are în conformitate cu modelul LIFO, ca să ştii cum să îl abordezi. Dacă vrei şedinţe eficiente ai nevoie să ştii abordarea celor „6 pălării gânditoare” a lui Eduard de Bono.
Pentru o negociere cu un alt manager care trebuie să te susţină într-o anumită direcţie trebuie să ştii clasificarea DISC, ca să ştii cum pui problema.
Pentru o negociere cu un furnizor trebuie să ştii analiza tranzacţională a lui Eric Berne pentru ca nu cumva să discuţi părinte-copil, ci să discuţi adult-adult.
Dacă vrei să-ţi instruieşti oamenii din echipă trebuie să cunoşti ciclul de învăţare al adulţilor al lui Kolbe şi să ţii seama de faptul că fiecare cursant are un canal preferat de a învăţa (vizual, auditiv sau kinestezic).
Nu eşti suficient de confuz? Mai avem: matricea Ansoff, matricea Boston-Consulting Grup, SWOT, etapele de evoluţie ale unei echipe. Şi mă opresc aici cu enumerarea, deşi ele sunt mult mai multe.
Pe vremea când am fost trainer intern într-o corporaţie sau am colaborat ca trainer extern cu diverse firme am predat în cursuri toate aceste teorii.
Le poţi îngloba într-un model 100% funcţional? NU.
Şi aici vine soluţia simplă şi frumoasă. E descrisă în cartea „Şlefuitorul de diamante” de Michael Roach.
În doar 10 ani (dar eu am aflat de-abia acum 🙂 ) aceasta carte a devenit biblia în domeniul afacerilor. A fost tradusă în 15 limbi şi a fost folosită pentru a construi afaceri de miliarde de dolari.
Michael Roach (primul american căruia i s-a acordat gradul de geshe în budism), călugăr budist, om de afaceri, filantrop explică simplu în ce fel poţi construi o afacere de miliarde de dolari, afacere în care angajaţii să comunice între ei şi să îşi dorească să facă lucruri pentru firmă fără ca superiorii să le ceară explicit acest lucru.
Ideea este că nu ceilalţi sunt de vină, ci ceva din interiorul tău creează situaţia pe care o experimentezi. Şi atunci când schimbi acel „ceva” în tine, problema se rezolvă pentru totdeauna. Nu contează în ce afacere vei lucra, nu vei mai întâlni acea problemă pentru că ei înlăturat cauza.
Dacă eşti proprietar de afacere, poate ai problema că situaţia financiară a firmei este instabilă. Michael îţi dă soluţia în 2 fraze.
Sau poate că strategiile de piaţă care funcţionau nu mai dau aceleaşi rezultate. Primeşti soluţia în câteva paragrafe.
Dacă eşti angajat, poate eşti în conflict cu colegii. Michael îţi spune ce să faci pentru a elimina această problemă pentru totdeauna.
Am fost uimit să mă regăsesc 100% în cîteva din situaţiile pe care Michael le prezintă (sunt prezentate 46 de situaţii) şi să-mi dau seama cât de multă dreptate are.
Ştiam că e ceva în interiorul meu care trebuie schimbat (acelaşi principiu îl promovează şi proiectul „Atrage Abundenţa”), dar nu ştiam unde anume. Michael mi-a arătat extrem de precis ce trebuie să fac.
Vestea bună este că „Şlefuitorul de diamante” tocmai a fost tradus în română. Iar traducerea este excepţională. Şi o spun ca persoană care a avut ocazia să citească texte valoroase atât în original cât şi în româneşte. Sunt câţiva autori foarte buni de limbă engleză traduşi „ne-inspirat” – ca să zic aşa – în limba română.
Cartea poate fi comandată aici
Comadă ”Şlefuitorul de diamante”
Veste şi mai bună este că pe 8 şi 9 septembrie Michael Roach va fi prezent în România.
Detalii despre conferinţă aici
Uite ce spune una din personalităţile care a folosit principiile din „Şlefuitorul de diamante” pentru a crea o companie de miliarde de dolari pornind de la zero.
După părerea mea, una din cele mai puternice teme pe care le găsim în „Şlefuitorul de diamante” este importanţa de a crea tipare pozitive în viaţa noastră.
Cred din toată inima că succesul nostru are foarte mare legătură cu seminţele reprezentate de acele tipare, multe dintre ele plantate cu mulţi ani în urmă, care au înflorit într-un fel cum nici nu ni l-am fi imaginat.
Lidia Kaplan Thaler, cofondator, director executiv şi director executiv de creaţie, The Kaplan Thaler Group
Dacă principiile din această carte ar fi predate în școli, facultăți, cursuri de management atunci toți autorii pe care i-am menționat mai sus ar deveni istorie.
Comandă Şlefuitorul de diamante aici
2 răspunsuri
Florin, esti un adevarat izvor de inspiratie si talent prin ceea ce faci. Nutresc sentimentul ca intr-o zi voi reusi sa indepartez toate temerile si obstacolele ce imi stau in cale si pe care le-am hranit inconstient atatia ani. Sunt sigur de aceasta!
Cu deosebita dragoste si apreciere!
Mihai Cardas
Draga Florin,
Apreciez la superlativ ceea ce faci. Este un articol foarte bine construit si care m-a inspirat, dupa ce m-a facut sa te invidiez pentru acuratete si talent.
Sanatate si voie buna!
Dorel Lacatus