Am onoarea şi bucuria de a citi în avans o carte care va apărea în septembrie. Am permisiunea autorului de a o promova doar începand cu a doua jumatate a acestei luni.
Am citit doar primele pagini şi deja simt ca e o carte EXCEPTIONALĂ!
Prima REVELAŢIE: sistemul românesc de pensii este SCHEMĂ PONZI!
Câtă dreptate are! Iar eu m-am întrebat: cum se face că n-am realizat asta până acum, deşi în discuţiile mele abordez uneori “scheme Ponzi”?
Pe româneşte, “schema Ponzi” (Ponzi este numele celui care a descoperit “şmecheria”) înseamnă sistem “piramidal” ilegal (vezi referința de la finalul articolului). Adica un sistem în care câştigă doar cei care au intrat la început. Un sistem în care “vârful” e susţinut de contribuţia financiară (cumpărând produse inutile sau plătind pur şi simplu bani) a celor de la “bază”, cei care intră mai târziu în sistem.
În cazul sistemului de pensii “vârful” îl reprezintă cei care sunt deja la pensie. Ei sunt susţinuţi de contribuabilii de acum, adică “baza” sistemului.
Cine o să mai susțină pensiile contribuabililor de azi? Adică și pensia ta?
Conform statisticilor disponibile la finalul anului 2012 în România existau 5,3 milioane de pensionari şi 4,7 milioane de salariaţi. Deficitul bugetului de pensii atinsese 3.000.000.000 (3 miliarde) de euro.
În spatele acestor cifre se mai ascunde o altă statiscă: din cei 4,7 milioane de salariați aproximativ 1,9 milioane sunt bugetari – adică salariile lor (inclusiv taxele pe care le plătesc!) sunt generate de ceilalți aproximativ 2,8 milioane de salariați
din sectorul privat.
Când tragi linia vezi că 2,8 milioane de salariați susțin veniturile a 7,2 milioane de persoane (n-am luat în calcul alte ajutoare sociale).
Indiferent că te afli acum printre cei 1,9 milioane din sectorul bugetar sau 2,8 milioane din sectorul privat iată întrebarea de 100 de puncte: care e strategia ta pentru venitul tău la vârsta de pensionare?
Iată câteva strategii posibile:
dintre ei să aibă grijă de tine câte o săptămână în fiecare lună.
De-a lungul timpului supraviețuirea a fost determinată de dezvoltarea unui anumit set de abilități.
În epoca de piatră trebuia să știi să vînezi. Mai târziu abilitatea cerută a fost de agricultor și de crescător de animale. În epoca industrială abilitatea de bază era folosirea mașinilor industriale. Din anii ’90 una din abilitățile de bază pentru a trăi decent este folosirea tehnicii de calcul.
Cred că pentru anii care urmează abilitățile care îți vor asigura un nivel de trai decent vor fi abilitățile de construire a uneia sau a mai multor surse de venit pasiv. Așa cum ai văzut la punctul 4 există multe domenii în care poți să construiești venit pasiv deci sunt seturi diferite de abilități pe care le poți dezvolta, în funcție de personalitatea proprie și de ceea ce îți place să faci.
O vei face?
Referințe:
Scheme Ponzi
http://ro.wikipedia.org/wiki/Schem%C4%83_Ponzi
http://www.rodsa.ro/ro/informatii-de-start/scheme-ilegale/
Raportul angajați/pensionari/bugetari
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-14129751-raportul-salariati-pensionari-2-1-bucuresti-dar-1-2-5-teleorman.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14531780-aflat-numarul-bugetarilor-inceputul-lunii-martie-statul-avea-1-189-861-angajati-daca-pleaca-15-raman.htm
Speranța medie de viață
http://www.bzi.ro/speranta-de-viata-in-romania-vezi-ce-loc-ocupa-in-clasamentul-european-346391