pyramidAm onoarea şi bucuria de a citi în avans o carte care va apărea în septembrie. Am permisiunea autorului de a o promova doar începand cu a doua jumatate a acestei luni.

Am citit doar primele pagini şi deja simt ca e o carte EXCEPTIONALĂ!

Prima REVELAŢIE: sistemul românesc de pensii este SCHEMĂ PONZI!

Câtă dreptate are! Iar eu m-am întrebat: cum se face că n-am realizat asta până acum, deşi în discuţiile mele abordez uneori “scheme Ponzi”?

Pe româneşte, “schema Ponzi” (Ponzi este numele celui care a descoperit “şmecheria”) înseamnă sistem “piramidal” ilegal (vezi referința de la finalul articolului). Adica un sistem în care câştigă doar cei care au intrat la început. Un sistem în care “vârful” e susţinut de contribuţia financiară (cumpărând produse inutile sau plătind pur şi simplu bani) a celor de la “bază”, cei care intră mai târziu în sistem.
În cazul sistemului de pensii “vârful” îl reprezintă cei care sunt deja la pensie. Ei sunt susţinuţi de contribuabilii de acum, adică “baza” sistemului.
Cine o să mai susțină pensiile contribuabililor de azi? Adică și pensia ta?

Conform statisticilor disponibile la finalul anului 2012 în România existau 5,3 milioane de pensionari şi 4,7 milioane de salariaţi. Deficitul bugetului de pensii atinsese 3.000.000.000 (3 miliarde) de euro.

În spatele acestor cifre se mai ascunde o altă statiscă: din cei 4,7 milioane de salariați aproximativ 1,9 milioane sunt bugetari – adică salariile lor (inclusiv taxele pe care le plătesc!) sunt generate de ceilalți aproximativ 2,8 milioane de salariați

din sectorul privat.

Când tragi linia vezi că 2,8 milioane de salariați susțin veniturile a 7,2 milioane de persoane (n-am luat în calcul alte ajutoare sociale).

Indiferent că te afli acum printre cei 1,9 milioane din sectorul bugetar sau 2,8 milioane din sectorul privat iată întrebarea de 100 de puncte: care e strategia ta pentru venitul tău la vârsta de pensionare?

Iată câteva strategii posibile:

1. SĂ SPERI că vârsta de pensionare nu se va modifica din nou (s-a modificat de la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați la 62de ani respectiv 65 de ani – modificare făcută în 2010) și SĂ SPERI că vor fi suficient de mulți contribuabili la “baza” sistemului de pensii care să susțină nivelul de acum și SĂ SPERI că statul român nu va scădea nivelul de acum al pensiei (a mai făcut-o până acum sub diverse forme: l-a scăzut direct sau a introdus impozitul pentru pensiile peste o anumită valoare sau a introdus plata asigurărilor socialela pensionari). Ia în calcul și că, în conformitate cu statistica vei trăi până la 73 de ani – speranța de viață medie în România.
Legat de această strategie am un comentariu personal: mi-am început cariera în vânzări în 1997 în domeniul asigurărilor de viață. Unul din produsele de asigurare era destinat suplimentării venitului la pensionare. Am întâlnit atunci fooooaaaarte multe obiecții de genul “statul trebuie să aibă grijă de mine după ce am muncit atâta pentru el” în special de la persoane din domeniul bugetar. Cei mai vehemenți erau cei din structurile de apărare (MAI, MApN) care spuneau că niciodată în istoria statului român nu s-a întâmplat ca militarii să nu fie o categorie specială. Și a venit primăvara lui 2010 când inclusiv pensiile militarilor au fost reduse cu 25%. Închipuiește-ți o familie în care venitul a scăzut BRUSC, din luna următoare cu 500 de lei sau cu 1.000 de lei. Adică exact rata de la casă sau de la mașină sau cheltuielile cu studiile copiilor.
2. SĂ FACI cel puțin 4 copii în așa fel încât atunci când ajungi la pensie să-i vină rândul fiecăruia

dintre ei să aibă grijă de tine câte o săptămână în fiecare lună.

3. SĂ FACI GREVĂ/PROTEST/DEMONSTRAȚIE sau SCRISOARE către UE în care să cerimărirea venitului pensionarilor.
4. SĂ DOBÂNDEȘTI ABILITĂȚILE prin care să-ți construiești un venit pasiv. Sunt multe surse de venit pasiv: chirii în imobiliare, afaceri on-line, închirieri, drepturi de autor, automate de distribuit diverse obiecte, network marketing, afaceri sistematizate (proiectate și construite ca un sistem care să genereze venit fără implicarea proprietarului), investiții pe piața financiară și lista poate să continue.

De-a lungul timpului supraviețuirea a fost determinată de dezvoltarea unui anumit set de abilități.
În epoca de piatră trebuia să știi să vînezi. Mai târziu abilitatea cerută a fost de agricultor și de crescător de animale. În epoca industrială abilitatea de bază era folosirea mașinilor industriale. Din anii ’90 una din abilitățile de bază pentru a trăi decent este folosirea tehnicii de calcul.

Cred că pentru anii care urmează abilitățile care îți vor asigura un nivel de trai decent vor fi abilitățile de construire a uneia sau a mai multor surse de venit pasiv. Așa cum ai văzut la punctul 4 există multe domenii în care poți să construiești venit pasiv deci sunt seturi diferite de abilități pe care le poți dezvolta, în funcție de personalitatea proprie și de ceea ce îți place să faci.

O vei face?

Referințe:
Scheme Ponzi
http://ro.wikipedia.org/wiki/Schem%C4%83_Ponzi
http://www.rodsa.ro/ro/informatii-de-start/scheme-ilegale/

Raportul angajați/pensionari/bugetari
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-14129751-raportul-salariati-pensionari-2-1-bucuresti-dar-1-2-5-teleorman.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14531780-aflat-numarul-bugetarilor-inceputul-lunii-martie-statul-avea-1-189-861-angajati-daca-pleaca-15-raman.htm

Speranța medie de viață
http://www.bzi.ro/speranta-de-viata-in-romania-vezi-ce-loc-ocupa-in-clasamentul-european-346391

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Articole relevante

BLOG

Sistemul bate talentul

Ce legătură este între principiile pe care le prezint în proiectul „Atrage Abundenţa în Viaţa Ta!” şi show-urile „X-Factor” şi „Vocea României”? Ideea principală în

Read More »